Speklapjes met zoetzure uiensaus

Deze saus is een van mijn persoonlijke toppertjes! Heerlijk van smaak en lekker pittig, Lekker bij speklapjes, maar ook bij een gehaktbal of schnitzel.

Ingrediƫnten voor 2 personen:
2 speklappen
1 el honing
2 el  ketchup
2 tenen knoflook
100 ml sinaasappelsap
1 el azijn
250 gram gesneden uien
1 bosui
zout naar smaak
chilivlokken of chilipeper naar smaak

Bereiding:
Dep de speklappen goed droog en bestrooi ze met peper en zout. Leg ze in een droge, koude koekenpan en zet het fornuis op middelhoog vuur. Bak de speklappen nu - in ongeveer 30 minuten - bruin en krokant zijn. Let goed op dat het vuur niet te hoog staat, de speklappen worden dan te snel bruin en kunnen het vet niet meer verliezen. Keer ze af en toe om. Schep de speklappen daarna op een bord.

Snijd de uien in dunne ringen en snipper de knoflook. Fruit de knoflook 1 minuut in de pan waar je net de speklappen in hebt gebakken. Als het goed is, heb je hier wat vet overgehouden. Doe de uien erbij met het zout en de chilipeper. Heb je te weinig vet? Voeg dan een scheutje olijfolie toe. Bak de uienringen in een aantal minuten gaar en bruin. Doe vervolgens de ketchup, honing, sinaasappelsap en azijn erbij. Laat samen nog 10 minuutjes pruttelen, zodat de saus wat kan indikken.
Doe de speklappen in de saus en laat nog twee minuten sudderen in de saus. Lekker met geroosterde aardappels en sperziebonen.

Reacties

  1. Ieuw! Als flecitariƫr zou ik van vlees niet moeten gaan kwijlen, maar zachtjes gegaarde speklapjes .... nou, daar maak ik toch graag een uitzondering voor. Het ziet er heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Nell! Als speklapjes minder vet zouden zijn, at ze ik vast ook vaker... Maar ja, daaromm zijn ze misschien zo lekker... Zachtjes uitbakken helpt in ieder geval een beetje, en is inderdaad heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten