Clafoutis met pruimen


Vind je bakken leuk, maar ben je nog niet erg ervaren? Bak dan eens deze heerlijke clafoutis (spreek uit: klafoetie), hij kan bijna niet mislukken!
De clafoutis komt uit Frankrijk, waar hij origineel met kersen wordt gemaakt. In Frankrijk worden varianten die niet met kersen worden gemaakt ‘flaugnarde’ genoemd, maar in Nederland noemt iedereen het gewoon een clafoutis.
De bereiding is erg eenvoudig, maar het resultaat is bijzonder lekker. Een handig dessert  bij bijvoorbeeld een dinertje, want je kunt hem van te voren bakken en later even opwarmen in de oven. Met onderstaande hoeveelheden heb je ruim genoeg voor 6 personen. Een bolletje vanille-ijs en een toef slagroom maakt het nog feestelijker!



Ingrediënten:
400 ml melk
250-275 gram pruimen
150 gram bloem
4 eieren
70 gram rietsuiker
10 gram vanillesuiker
poedersuiker om te bestuiven
klontje boter om schaal in te vetten

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Was de pruimen. Halveer ze en verwijder de pitten. Snijd de halve pruimen nog eens in vieren, zodat je kleine stukjes hebt.
Doe de melk in een grote kom en kluts de eieren, rietsuiker en vanillesuiker door elkaar. Doe nu de bloem er beetje voor beetje bij en blijf roeren. Op deze manier is de kans op klontjes het kleinste. Je kunt de bloem eventueel van te voren zeven. Mocht je toch wat kleine klontjes hebben, geen probleem, daar zie en proef je niets van!
Als alle bloem is opgenomen in het beslag hoef je niet langer te kloppen, het hoeft niet luchtig te worden.

Vet een ovenschaal goed in met wat gesmolten boter en giet het beslag in de schaal. (Gebruik liever geen springvorm, omdat het beslag dun is bestaat de kans dat het eruit lekt.) Doe de stukjes pruim er nu voorzichtig in, met de schil naar boven zodat je de stukjes goed ziet zitten. In de oven zal het deeg nog rijzen.
Neem een niet te kleine schaal, zodat de pruimen niet onder komen te staan!

Bak de clafoutis, afhankelijk van de grootte van de schaal, minimaal 60 – 70 minuten. Haal daarna de schaal uit de oven. Laat hem ongeveer een half uur afkoelen voordat je hem serveert. Bestrooi de clafoutis  voor het serveren met wat poedersuiker.

Dit bericht is al eerder op www.blogspot.com/kostbaar als gastblog geplaatst.

Reacties

  1. Ik heb hem gemaakt, alleen de melk vervangen door helft magere yoghurt en helft karnemelk, en aan het beslag geraspte citroenschil toegevoegd....erg lekker😊

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten