03 april 2017

Kooktermen: Peulvruchten

Meestal wordt de term 'peulvruchten' gebruikt voor de zaden uit peulen, zoals bijvoorbeeld de kikkererwt, linze, tuinboon, enzovoorts. Sommige peulen eten we echter in zijn geheel, denk aan peultjes en sperziebonen.
Peulvruchten bevatten veel gezonde voedings- en bouwstoffen én veel vezels.
Hoewel we de meeste peulvruchten vaak 'groente' noemen, zijn ze dat dus eigenlijk niet. Ze bevatten aanzienlijk meer koolhydraten dan groenten en bij 'Grip op koolhydraten' worden de meeste varianten daarom alleen in het koolhydratenuur gegeten. Peulvruchten behoren overigens wel tot de complexe koolhydraten die langzaam worden opgenomen in je lichaam. Je hoeft ze dus zeker niet te vermijden!

Voorbeelden van peulvruchten:

  • doperwten
  • witte bonen
  • bruine bonen
  • kapucijners
  • spliterwten
  • sojaboon
  • kousenband
  • kidneybonen
  • sugarsnaps
  • pinda's
  • cashewnoten
  • .... 
Veel peulvruchten zijn gedroogd en geconserveerd verkrijgbaar. Gedroogde peulvruchten moet je zelf voor gebruik wellen.

Tip: Vervang de traditionele aardappel op je bord eens door peulvruchten. Gezond én lekker!

Weet je niet goed hoe je peulvruchten moet bereiden? Dan kan ik dit kookboek van Herman den Blijker van harte aanbevelen!

4 opmerkingen:

  1. Best vreemd dat cashewnoten ook peulvruchten zijn. Goed dat je ze noemt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja grappig hè? Cashews heten noten, maar het zijn dus eigenlijk geen noten. Datzelfde geldt voor pinda's. Ze zijn bij GOK dus ook beide oranje!

      Verwijderen
  2. Het boek Bonen van Joke Boon vind ik zeker ook een aanrader!

    Groet,Greet

    BeantwoordenVerwijderen