Het witte goud van oud: Klassieke asperges (à la Flamande)

In de maand juni zijn ze er nog volop: asperges! Koop goede asperges bij de groenteboer of aspergeteler. Je kunt echt beter 2 euro meer uitgeven voor goede asperges, want ze zijn het waard!

Dit klassieke recept wordt door vrijwel iedereen die van asperges houdt gewaardeerd. Natuurlijk kun je er zelf wat variatie in aanbrengen. Vervang de ham eens door gerookte zalm of serveer er gekookte of gebakken krieltjes bij.
Let op: Niet alle vleessoorten zijn geschikt om te verwarmen in het hete water.


Ingrediënten voor 2 personen:

750 gram asperges
4 eieren
6 plakken ham
40 gram roomboter
2 handen verse peterselie
peper en zout

Bereiding:

Zet de asperges 15 minuten voordat je ze gaat schillen in een bak met koud water.
Schil de asperges zorgvuldig en snijd het kontje ervan af. (Bewaar de schillen en de kontjes!) Wanneer je niet weet hoe dat moet, kijk dan eens naar dit fimpje.  Doe de asperges die je hebt geschild in een andere bak water.
Heb je net als ik geen speciale asperge-pan? Leg in dat geval - als alle asperges geschild zijn - de asperges in een grote, wijde pan. Vul de pan met water totdat alle asperges goed onderstaan. Zelf heb ik mijn hapjespan gebruikt. Voeg aan het water wat zout toe.
Breng het water aan de kook, laat de asperges 4 minuten koken en zet daarna het vuur uit. Laat ze, met de deksel op de pan, nog 15 tot 20 minuten verder garen. Controleer na 15 minuten en laat nog even staan als ze niet gaar genoeg zijn.
Leg de plakken ham opgevouwen de laatste minuut bij de asperges in de pan, ze worden dan lekker warm.

Kook de eieren 8 minuten en pel ze. Prak ze met een vorm helemaal fijn en doe de (fijngehakte) peterselie erdoor. Voeg peper en zout toe aan het mengsel.

Smelt de boter.
Haal de asperges uit het vocht, laat ze uitlekken op keukenpapier en verdeel ze direct over de (liefst voorverwarmde!) borden. Schep het eimengsel ernaast en verdeel de plakken ham erover. Schenk vervolgens de gesmolten boter over het gerecht.

Tip: Bewaar de schillen en de kontjes, én het kookvocht van de asperges. Hier kun je namelijk een heerlijke soep mee maken. Met aardappels is dit gerecht niet koolhydraatarm en dus ook GOK-oranje.


Cadeauwinkel

Reacties

  1. Heerlijk is en blijft dit klassieke recept om asperges te bereiden....

    Hier in het Brabantseland zijn genoeg adresjes om het witte goud vers gestoken uit de bedden te kopen bij de telers,en weet je wat ik nou zo handig vind.....je kan ze ook nog laten schillen,
    niet dat ik een luie huisvrouw ben;-).....maar wij kijken niet op 'n kilotje en dan is het oh zo makkelijk om niet die dunschiller te hoeven hanteren.

    Fijn weekeind en lieve groeten,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je lieve reactie Ger! Toen ik nog in Brabant woonde haalde ik ze inderdaad ook vers bij de teler; onovertroffen. Hier in de buurt van Harderwijk ben ik aangewezen op de groenteboer, maar die heeft hele goede gelukkig! Ik vind het schillen wel een ontspannend karweitje, en je kunt er heerlijke soep van maken, dus dat is ook wel een voordeel.
      Jij ook fijn weekend!

      Verwijderen
  2. Het is inderdaad nog heerlijk aspergeseizoen en ik heb zondag weer asperges gegeten. Daarbij verving ik de ham voor runderrookvlees om even te laten mee warmen in het water. En dat was jammer. Bij het opwarmen verloor het vlees al zijn zoutige smaak. Dat doe ik de volgende keer niet weer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Marian! Met het kwetsbare rookvlees is dat inderdaad niet verstandig, niet alle vleeswaren lenen zich ervoor om verwarmd te worden.
      Wanneer je ze een half uur voor het eten uit de koelkast legt zijn de plakken in elk geval niet meer heel koud!

      Verwijderen
  3. Heerlijk recept Martine. Vandaag gesmuld daarvan. Asperges meegenomen uit Nunspeet van de markt. Sietske AE

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan was je in de buurt Sietske! Zó jammer dat we hier in de buurt geen aspergeboeren hebben...

      Verwijderen

Een reactie posten