Verse Italiaanse tomatensaus

Afgelopen week waren de trostomaten bij de Boni flink in de aanbieding. Ze waren al mooi rijp (ze moesten dus weg en daarom erg goedkoop) dus prima geschikt om deze heerlijke saus mee te maken. Rijpe tomaten zijn namelijk een vereiste!
In combinatie met een aantal andere, Italiaanse ingrediƫnten maak je zo een verrukkelijke, verse saus, die je voor veel doeleinden kunt gebruiken. Bijvoorbeeld over de pasta, in een ovenschotel, als basis voor dipsaus of als pizzatopping... Zo nodig kun je hem nog specifieker op smaak brengen voor een bepaald gerecht.


Ingrediƫnten:
1,5 kilo rijpe trostomaten
3 witte uien in blokjes
4 teentjes knoflook fijngesneden
grote handvol verse rozemarijnblaadjes
klein handjevol verse tijmblaadjes
15 gram basilicumblaadjes gesneden (half potje van AH)
1 tl zout
versgemalen peper
1 rode peper gesnipperd zonder zaadjes
150 ml rode wijn
1 groot blikje tomatenpuree
3 el olijfolie

Bereiding:
Ontvel de tomaten. 'De Kooktips' heeft dit zo duidelijk omschreven, daar kan ik niet tegenop.
Snijd de tomaten in vieren en verwijder het vocht en de zaadjes.
Verhit een gietijzeren braadpan en doe hierin de olie en de uien. Bak de uien ongeveer 5 minuten op redelijke hoog vuur. Voeg de knoflook en de rode peper toe. Schep nog even flink om.
Voeg de tomaten, de rozemarijn en de tijm toe. Schep om en zet een paar minuten op flink hoog vuur, zodat de tomaten zacht worden. Blijf wel omscheppen, zodat het niet aanbrandt. Voeg, als de tomaten wat geslonken en kapot zijn, de wijn toe. Hierna kan de tomatenpuree erdoor. Als de saus direct wat te droog dreigt te worden kun je wat water toevoegen. Het geheel moet nu nog ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen, zodat het kan inkoken (reduceren). Schep, vlak voordat je het vuur uitzet, de basilicumblaadjes er doorheen.

Je kunt de saus direct gebruiken, maar ook prima in porties invriezen zodat je later nog eens wat hebt!

Reacties

Een reactie posten