Lasagne

Dit recept verscheen eerder deze maand als gastblog op kostbaar.blogspot.com.

Lasagne valt bij veel mensen in de smaak, of ze nu oud of jong zijn. Zelf houd ik van een rijk gevulde lasagne, geen lasagne die vrijwel alleen bestaat uit deeg, kaas en room.
De tomatensaus bevat voldoende groenten om er een complete maaltijd aan te hebben. Ik voeg  tartaar toe, maar rundergehakt kan natuurlijk ook. Zelfs zónder vlees is dit een heerlijk, compleet gerecht!


Ingrediënten tomatensaus:
1 groene paprika in blokjes (±125 gram)
1 courgette in blokjes (±350 gram)
1 grote prei in halve ringen (±250 gram)
2 uien gesnipperd
250 gram champignons in stukjes
2 teentjes knoflook gehakt
1 rode peper gesnipperd
300 gram tartaar
2 el olijfolie
1 bouillonblokje
100 ml kokend water
1 fles passata di pommodoro con basilico van het merk la Bio Idea
2 el Italiaanse kruiden
Versgemalen peper uit de pepermolen
zout naar smaak

Ingrediënten bechamelsaus:
40 gram bloem
40 gram boter
500 ml melk
2 gram zout
snufje nootmuskaat
Versgemalen peper uit de pepermolen

Overige ingrediënten:
Beetje olie om de schaal in te vetten
Pakje lasagnebladen
100 gram geraspte minder zoute kaas

Bereiding:
Maak in een grote braadpan de olijfolie warm en braad hierin de tartaar rul. (Wanneer je liever gehakt gebruikt kan dit ook prima, maar gebruik dan wat minder olie.) Voeg de uien, knoflook en rode peper toe en laat dit meefruiten. Hierna kan de paprika erbij, schep even om en voeg ook de prei toe. Als dit een klein beetje geslonken is kun je de courgette en champignons toevoegen. Schep het geheel af en toe om en laat op middelhoog vuur de groenten een beetje slinken. Al met al duurt het bakken van alle groenten zeker 10 minuten.
Los het bouillonblokje op in het kokende water en als dit goed gemengd is kan het erbij. Voeg ook de Italiaanse kruiden toe en de passata. Bestrooi rijkelijk met versgemalen peper. Schep alles goed om en laat de tomatensaus enkele minuten zachtjes inkoken.

Smelt in een steelpan met dikke bodem langzaam de boter. Voeg de bloem toe en roer dit met een houten pollepel tot een papje. Laat 2 minuten zachtjes ‘bakken’, zodat de bloem kan garen maar niet bruin wordt. Giet daarna beetje voor beetje de koude melk erbij en blijf roeren, zodat je een gladde saus krijgt. Laat de saus nog ongeveer 10-15 minuten zachtjes doorkoken. Roer regelmatig, zodat het niet aan de bodem gaat vastzitten. Maak de bechamelsaus op smaak met een snufje nootmuskaat en versgemalen peper.

Vet een grote ovenschaal (of 2 kleine) licht in met olie en doe een laagje tomatensaus op de bodem. Leg hierop lasagnebladen, zodat het hele laagje saus bedekt is. Schep hier vervolgens weer een laagje tomatensaus op en dek deze weer af met lasagnebladen. Herhaal dit om en om, en sluit af met bechamelsaus. Strooi hier de geraspte kaas op.
Bak de lasagne 25-30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. De baktijd is afhankelijk van het merk lasagnebladen, dus kijk even op de verpakking daarvan.
Laat de schaal 10 minuten buiten de oven staan voordat je hem serveert, de lasagne wordt dan wat steviger en schept makkelijker op.
Serveer een groene salade bij de lasagne.

Eet smakelijk!

Tip: Als je wat tomatensaus overhoudt is deze de volgende dag ook heerlijk op een plak courgette. Even in de oven zetten en je hebt een mini-pizza…


Reacties

  1. Vandaag gemaakt ! Ipv lasagne bladen heb ik witlofblaadjes gebruikt!
    En voor de bechamelsaus heb ik slagroom aangelengd met water!
    We zijn benieuwd !
    Nu nog 30 min in de oven

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben erg benieuwd naar het resultaat Tonia! De witlof neemt geen vocht op, de lasagne-bladen doen dat wel... Hoop dus voor je dat het niet te nat is!

      Verwijderen
  2. In één woord geweldig😋😋😋

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Herriette Bouw8 mei 2018 om 18:31

    Zojuist de lasagna gemaakt en gegeten.
    Het was erg lekker maar voor 2 personen weel heel erg veel. Voor hoeveel personen zijn jou recepten(over het algemeen)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor 2 personen is dit inderdaad teveel ja. Bij mijn nieuwere recepten zet ik het er meestal bij voor hoeveel personen dit is, maar dit is nog een recept uit mijn zoutarme tijd... Ik vermoed dat dit voldoende is voor 3 tot 4 personen!

      Verwijderen

Een reactie posten