Fluweelzachte pompoensoep

Hoewel Halloween natuurlijk al even voorbij is, zijn er nog steeds volop pompoenen. Ook zijn ze erg lang houdbaar, dus je kunt ze nog prima bereiden met Kerst.
Dit fluwelen soepje is echt tongstrelend en supersmakelijk, ondanks dat er maar weinig zout in zit. De knolselderij geeft de soep meer smaak.
Leuk als voorgerecht bij het kerstdiner. Wanneer je de soep in een klein glaasje serveert, kun je wat slagroom lobbig kloppen en erop scheppen, zodat je een soort pompoen-cappuccino krijgt. Erg feestelijk en origineel!

Ingrediƫnten:
100 gram geschilde sjalotjes
850 gram geschilde stukken pompoen (pompoen van 1,5kg)
125 gram gesneden knolselderij
1 groentebouillonblokje
1,5 liter kokend water
witte peper
1 el kerriepoeder
150 ml kookroom
2 el zonnebloemolie
peterselie

Bereiding:
Was de pompoen en droog hem goed af. Prik met een scherp mes enkele gaten in de schil en leg hem 2 minuten in de magnetron op 700 Watt. Snijdt de lelijke plekken van de schil en verwijder het kroontje.

Snijd hem doormidden en verwijder de pitten en draden uit het midden. Snijd de helften daarna nogmaals doormidden en dan in repen en blokjes. Wanneer je een oranje, ronde pompoen gebruikt hoef je hem dus niet niet te schillen!

Snijd een stuk van de knolselderij af en snijd de schil weg. Snijd de knolselderij in blokjes.
Los het bouillonblokje op in een kopje met kokend water. (van de totale hoeveelheid water)
Snipper de uitjes.

Verwarm in een soeppan de olie en fruit de uitjes zodat ze glazig worden. Schep de kerriepoeder en peper erop en bak even mee. Voeg vervolgens de pompoen en knolselderij toe en schep deze al bakkend een paar minuten  rond. Doe dan het water en het bouillonblokje erbij.
Laat dit ongeveer 30 minuten rustig koken, zodat alles zacht wordt. Maak fijn met de staafmixer of een blender en voeg daarna de room toe en naar smaak nog wat extra peper. Verwarm, maar laat niet meer koken.
Serveer met een paar druppels room en wat peterselie.

Tip: Serveer er bijvoorbeeld meergranen broodstengels bij (recept volgt).

Reacties