Pizza Calzone

Allereerst wens ik alle bezoekers van mijn blog natuurlijk de allerbeste wensen voor 2013! Ik hoop dat het een smaakvol, maar vooral gezond jaar voor je wordt!
Hoewel alle feestdagen nu voorbij zijn, hebben de kinderen nog vrij van school en dat geeft toch nog een beetje vakantiegevoel. Misschien een leuke gelegenheid om samen met de kinderen pizza te bakken?

Waar denk jij aan bij het woord ‘pizza’? Krijg je goede associaties of juist niet? Denk je aan Italië en de zon, of aan fastfood en tijdgebrek?

Onderstaand recept komt van 24Kitchen, maar heb ik wel wat aangepast…

Ingrediënten (4 personen):
Voor het deeg
600 gram speltbloem
350 gram lauw water
Tomatensaus
10 gram droge gist
6 gram zout
scheutje olijfolie

Ingrediënten voor de saus:
1 blik gepelde tomaten
1 ui
1 grote teen knoflook
1 volle el tomatenpuree zonder toegevoegd zout
1 tl gedroogde oregano
gemalen peper
zout naar smaak
1 el olijfolie

Helft van het deeg uitgerold
Ingrediënten voor de vulling:
1 rode paprika
1 grote rode peper
1 ui
4 grote tomaten
50 gram rucola
1 tl gedroogde oregano
100 gram ricotta
2 eieren
optioneel: 125 gram salami
Bestrijk de rand met ei en
beleg de helft met saus

Bereiding:
Deeg
Kneed bloem, zout, gist, water en een scheutje olijfolie tot een soepel deeg. Laat het deeg afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen. Wanneer je een broodbakmachine hebt kun je het deeg ook daarin maken.

Tomatensaus:
De vulling erop
Pel en snipper de ui en de knoflook fijn. Verhit olie in een pan en fruit de ui en de knoflook. Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze toe aan de gefruite uitjes. Bak deze, samen met de tomatenpuree even mee. Voeg het sap van het blik tomaten toe en laat de saus een poosje pruttelen totdat hij indikt. Maak de saus op smaak met oregano, zout en gemalen peper en laat afkoelen.

Vulling:
Kluts de eieren. Pel en snijd de ui in halve dunne ringen. Halveer de paprika en de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika en peper fijn. Snijd de tomaten in stukjes. Snijd de rucola fijn. Wanneer je de salami wilt gebruiken snijd hem dan in kleine stukjes.

Pizza maken:
Dichtvouwen en de rand goed sluiten
Verwarm de oven voor op 220º C. Rol het deeg uit tot een grote cirkel en bestrijk de helft van de rand met ei. Verdeel de saus over de helft van het deeg waarvan je de rand met ei bestreken hebt. Zorg dat de rand vrij blijft van saus, anders kun je straks de pizza niet meer goed dicht krijgen. Beleg de saus met de vulling en verkruimel de ricotta erover. Vouw de andere helft van het deeg over de vulling en vouw de randen stukje voor stukje om, zodat de pizza goed dicht blijft zitten. Besmeer de bovenkant met ei en prik een paar gaatjes in het deeg. Bak de calzone, op een hete bakplaat, in de oven in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Van deze pizza kun je met 4 volwassenen genieten en dan is het ruim voldoende!
Het resultaat!
Wanneer je niet beschikt over een grote oven kun je er ook heel goed 2 pizza’s van maken en ze na elkaar bakken of er één na het bakken invriezen. Je kunt er dan zelfs nog voor kiezen om in één van beide pizza's salami te doen... Zelf heb ik hier ook voor gekozen.

Tip: Eet een klein stukje van de pizza en serveer er een frisse, groene salade bij.

Reacties

  1. Dat ziet er heerlijk uit zeg, hopelijk heeft het lekker gesmaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat ziet dat er lekker uit! En wat een idee, anders als andere piza. Dit recept komt bij de "To make's."Dank je, Martine.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten