Malse schouderkarbonades in heerlijke saus

Het is zondagmiddag en je hebt zin om iets lekkers te kokkerellen... Je moet het doen met wat in huis is, want de winkels zijn gesloten. (Heerlijk trouwens, zo'n rustige zondag!) Je scharrelt in de vriezer, koelkast en voorraadkast en komt tot onderstaand recept... Verrassend lekker... Proberen dus!

Ingrediƫnten:
4 grote schouderkarbonades
50 gram roomboter
1 klein blikje tomatenpuree 
1 flesje bier
250 ml water
1 bouillonblokje 
100 ml room
1 grote rode ui
1 grote winterwortel
1 teen knoflook
½ tl gedroogde salie
½ tl gedroogde kervel
½ tl gedroogde selderij
versgemalen peper
bloem

Bereiding:
Pel en snipper de knoflook en de ui. Schil de winterwortel en snijd hem in halve, dunne plakjes.
Dep het vlees goed droog en bestrooi ze royaal met peper. Schep op een bord een paar scheppen bloem en haal het vlees hierdoor. Schud het af, zodat er niet teveel bloem aan het vlees blijft plakken.
Verhit de boter in een grote braadpan en braad het vlees aan beide kanten snel bruin. Haal het vlees dan uit de pan en voeg de ui, knoflook en wortel toe aan het hete braadvet. Roer even door en voeg de tomatenpuree en gedroogde kruiden toe. Bak dit ook even mee. Blus af met het bier.
Los in 250 ml kokend water het bouillonblokje op en doe erbij. Als het vocht kookt kan het vuur laag en laat het dan een klein uurtje zachtjes pruttelen, zodat de groentes goed gaar kunnen worden.
Haal hierna het vlees ui de pan en pureer met de staafmixer de groenten en het vocht tot een gladde saus. Doe er desgewenst wat extra peper bij voor wat meer pit. Voeg de room toe, maar laat de saus nu niet meer  doorkoken.

Verwijder eventueel de botjes van de karbonades voordat je ze serveert! De hoeveelheid saus die dit recept oplevert is voldoende voor 6-8 personen. De karbonades kunnen dus prima in stukken gesneden en verdeeld worden.
Lekker met bonen en aardappelpuree...



Reacties