Italiaanse gehaktburgers gevuld met mozzarella

Veel gerechten (en dus soms recepten) ontstaan bij mij door het opmaken van restjes uit de koelkast. Onderstaand recept verzon ik omdat de mozzarella op moest...
In vergelijking met een 'gewone gehaktbal' kost dit wel wat meer tijd, maar het resultaat is erg bijzonder en zéér smakelijk.
Met dit recept maak je 8 Italiaanse burgers. Je kunt natuurlijk ook de hoeveelheden halveren.

Ingrediënten:
600 gram half om half gehakt
125 gram mozzarella
2 takjes verse rozemarijn
20 gram haver-/tarwezemelen
1 ei maat s
20 gram ui
3 tomaten
½ rode peper
1 teen knoflook
1 tl paprikapoeder
olijfolie

Bereiding:
snipper de ui, knoflook en rode peper. Ontvel 1 tomaat (15 seconden onderdompelen in kokend water, daarna in koud water. Vervolgens trek je de schil er zo vanaf). Snijd deze tomaat in kwarten en verwijder het vocht en de zaadjes. Snijd het vruchtvlees in hele kleine blokjes.
Meng het gehakt met de ui, knoflook, tomaat en rode peper door het ghakt. Voeg het ei toe en verkruimel de beschuiten erbij, samen met het paprikapoeder en de rozemarijnblaadjes. Kneed alles tot alle ingrediënten goed gemengd zijn. (Als je wilt kun je natuurlijk meer peper of andere kruiden toevoegen!)
Neem nu ⅛ deel van het gehakt en verdeel dit in tweeën. Maak van beide stukjes een platte cirkel.
Snijd de mozzarella in 12 plakken en leg er één tussen de twee gehaktcirkels. Druk de randen goed dicht, zodat de mozzarella er niet uit kan lopen.
Herhaal dit 8 keer.
Snijd van de overige 2 tomaten 8 mooie plakken. Halveer de overgebleven 4 plakken mozzarella en leg deze op de plakken tomaat.

Schenk in een hapjespan zoveel olie dat de hele bodem bedekt is. Verhit de olie en bak de burgers aan beide kanten bruin (ongeveer 4 minuten per kant). Schep de burgers uit de olie en leg ze in een ovenschaal. Zet de ovenschaal nog 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Leg de plakken tomaat op een (ovenvast) bord en zet deze erbij.
Serveer de burgers met bovenop een plak tomaat.

Reacties