Goud van oud: Hasselback aardappelen

Hoewel ik de laatste 2 jaar veel minder aardappels ben gaan eten dan daarvoor, blijft dit aardappelgerecht toch wel mijn favoriet...

Dit Zweedse gerecht komt van 'Hasselbacken', het restaurant in Stockholm waar het voor het eerst werd geserveerd. De aardappels zijn krokant van buiten en zacht van binnen.

Ingrediƫnten per persoon:
1 vastkokende aardappel
1 tl olijfolie
1 teen knoflook
2 tl roomboter
versgemalen peper

Bereiding:
Boen de aardappels goed schoon onder de kraan en dep ze droog. Maak met een mes scherpe inkepingen naast elkaar, met 3-6 millimeter tussenruimte. De aardappel
moet tot over de helft worden ingesneden, maar niet tot de onderkant, want hij moet heel blijven! Een handig trucje is om de aardappel op een lepel te leggen tijdens het snijden, zodat de rand van de lepel je mes blokkeert.
Zet de aardappels met de inkepingen naar boven in een ingevette ovenschaal.

Snijd flinterdunne plakjes knoflook en steek deze in de inkepingen van de aardappels. Druk ze zo diep mogelijk, want stukjes knoflook die erbovenuit komen zullen snel verbranden. Bestrooi de aardappels met versgemalen peper en giet er dan heel langzaam de olijfolie over, zodat de olie in de inkepingen loopt.
Verdeel nu de roomboter over de aardappels.

Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 220° C. Bak de aardappels in ongeveer 45-60 minuten, afhankelijk van de grootte van de aardappels. Bedruip de aardappels iedere 10 minuten met de gesmolten boter. Wees royaal met de boter, het wordt namelijk niet allemaal opgegeten maar het schept veel makkelijker als je wat meer boter gebruikt. Dit bedruipen met boter heet arroseren.
Tip: Varieer met kruiden naast de peper en knoflook.

Reacties

  1. Reacties
    1. Bij deze aardappels at ik een karbonade met mosterd en gekookte sperzieboontjes. Natuurlijk zijn er veel andere combinaties mogelijk!

      Verwijderen
  2. Heerlijk, zo'n Hasselback! Ik zet 'm binnenkort ook op mijn blog, want dat recept hoort er gewoon echt tussen.
    Parmezaanse kaas of Cheddar er overheen is ook super!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kaas over deze aardappel heen is inderdaad heerlijk! Maar ja, niet natriumarm natuurlijk, dus ik heb het niet gedaan. Misschien dat een paar gram minder zoute kaas ook wel voor extra pit zorgt, ga ik toch eens proberen. Dank voor je tip!

      Verwijderen
  3. Lekker Martine
    Wij eten het hier ook geregeld
    Lekkerder dan gewone gebakken aardappeltjes
    Yummie

    Fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Een klassieker he? Maar nog nooit zelf bereid. Toch de moeite waard om er eens aan te beginnen. Wat proef je voor verschil met gewone gebakken aardappelen uit de oven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De smaak is intenser omdat de kruiden door de inkepingen beter de aardappel trekken. Daarbij ziet het er gewoon heel mooi uit! Proberen dus :-)

      Verwijderen
  5. Dank je wel voor dit recept. Erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. klinkt lekker ga het een keer uit proberen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Oeiiiii dat ziet er heerlijk uit! Mijn dochter riep gelijk, mega chips! Dus een keertje lekker doen tijdens de wat koudere avonden...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Megachips, zo had ik het nog niet bekeken. Leuk zeg! Hopelijk blijft je dochter ook ze enthousiast over het resultaat.

      Verwijderen

Een reactie posten