Heldere paddenstoelensoep

Heb je een kerstdiner gepland met meerdere gangen? Kies dan voor een licht voorgerecht. Deze paddenstoelensoep kun je grotendeels van te voren voorbereiden en ligt niet zwaar op de maag! Een ideale starter dus voor je kerstdiner!


Ingrediƫnten voor 4 koppen soep:


750 gram gemengde paddenstoelen naar keuze
4 takjes tijm
3 el olijfolie
2 tenen knoflook
1 rode ui
peper en zout
1 liter kokend water
2 bosuitjes

Bereiding:

Snijd ongeveer de helft van de paddenstoelen en de ui in grove stukken en leg ze in een braadslede of ovenschaal.  Leg de knoflook en 3 takjes verse tijm erbij en maal er verse peper en zout over.Sprenkel 2 el olie over de paddenstoelen.
Bak de groenten 20 minuten op 240 °C  in een voorverwarmde oven.

Heldere paddestoelensoepSchep de inhoud van de braadslede daarna in een kookpan. Giet een flinke scheut van het water in de braadpan en roer de aanbaksels goed los. Giet dit erbij in de pan, samen met het overige water.
Doe een deksel op de pan en kook het geheel nu nog 20 minuten op laag vuur.

Zeef de inhoud van de pan zodat je een heldere bouillon overhoudt. De gaargekookte paddenstoelen worden in deze soep niet meer gebruikt, maar wellicht kun je ze nog in een ander gerecht - puree of ragout - verwerken.

Snijd de bosui in dunne ringetjes. Verhit de laatste olie in de pan en bak de overige paddenstoelen in 5 minuten rondom bruin. Heb je erg grote paddenstoelen? Halveer ze dan of snijd ze in kwarten als je kleine kommetjes gebruikt.
Schenk nu de bouillon erop en breng opnieuw aan de kook. Breng de soep op smaak met extra zout en peper. Serveer de soep nu direct en garneer met de bosui.

Tip: Heb je een beperkt budget? Kies dan voor alleen (kastanje)champignons, ook dan krijg je een heerlijk soepje!

Reacties